Käyttäjätunnus

Salasana


Maistiaisia
Keskustelu
3T Kulttuurikysely
Turvallisuusvideot

Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy

Opetusmultimediat
Lainsäädäntö
Tilaa lisenssi

» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Noin joka viides vuorotyöläinen kärsii unihäiriöstä, palautuu hitaammin ja on väsynyt vapaa-ajalla

30.3.2021

Tutkijan mukaan unihäiriö olisi tärkeää tunnistaa työterveyshuollossa.

Noin joka viides vuorotyötä tekevä kärsii vuorotyön aiheuttamasta unihäiriöstä, selviää Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tekemästä yhteistutkimuksesta.

Päivi Vanttola tutki väitöksessään vuorotyöunihäiriötä, sen yleisyyttä, arjessa ilmenemistä ja oireista toipumista. Tutkimusaineistona oli yli 4  800 sairaalatyöntekijän työajanseuranta ja kyselyvastauksia. Lisäksi mukana oli 31:n lentokentällä työskentelevän uni- ja vireysmittauksia kolmen viikon ajalta.

Tutkimuksessa selvisi myös, että unihäiriöstä kärsivät palautuvat muita hitaammin vapaapäivien aikana ja puolet heistä on käytännössä jatkuvasti väsyneitä vapaa-ajallaan. Lisäksi moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta tai voimakkaasta väsymyksestä, ja pitkään jatkuessa oireet voivat johtaa vuorotyöunihäiriöön. Tämä taas voi lisätä vuorotyön jo aiemmin tunnettuja riskejä, kuten kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, syöpiä ja tapaturmia.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että häiriöstä kärsivillä rentoutuminen nukkumaan mennessä oli vähäisempää, nukahtaminen kesti kauemmin ja unen laatu oli heikompaa kuin niillä vuorotyöntekijöillä, jotka eivät häiriöstä kärsi. Lisäksi häiriöstä kärsivät olivat uneliaampia myös aamuvuoroissa yövuorojen ohella.

Häiriö usein merkki ongelmista vuorokausirytmissä

Vuorotyöunihäiriö tunnistetaan terveydenhuollossa heikosti, vaikka noin viidennes Suomen työvoimasta tekee vuorotyötä.

-  Kuten päivätyöntekijöillä, myös vuorotyöntekijöillä unettomuus ja väsymys voi liittyä esimerkiksi sairauteen, elämäntilanteeseen tai vaikka työstressiin, Päivi Vanttola sanoo tiedotteessa.

Vanttolan mukaan vuorotyöunihäiriö olisi tärkeää tunnistaa työterveyshuollossa. Häiriö on usein merkki ongelmista vuorokausirytmissä, ja se voi johtaa vakavampiin terveysriskeihin.

-  Väitöstyöni perusteella vuorotyöunihäiriön oireiden tunnistamisen ja lievittämisen lisäksi kannattaisi kiinnittää huomiota vuorosuunnitteluun, Vanttola jatkaa.

(STT)

 


Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi