Käyttäjätunnus

Salasana


Maistiaisia
Keskustelu
3T Kulttuurikysely
Turvallisuusvideot

Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy

Opetusmultimediat
Lainsäädäntö
Tilaa lisenssi

» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Marjayrittäjä kiistää pitäneensä thaimaalaisia poimijoita pakkotyössä

Syyttäjän mukaan poimijat tekivät 12–15 tunnin työpäiviä ihmisarvoa loukkaavissa oloissa

Jyväskylä 10.10.2017

Ihmisarvoa loukkaavaa pakkotyötä vai normaalia marjanpoimijaelämää? Tätä pohditaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa, kun syyttäjä vaatii Hankasalmella toimineelle yrittäjä Matti Hankoselle tuomiota 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuvasta ihmiskaupasta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Hankonen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi STT:lle, ettei poimijoiden leirin oloja pitäisi verrata paikallaan pysyviin työpaikkoihin. Poiminnassa olosuhteet vaihtelevat ja leirin paikkaa voidaan joutua vaihtamaan usein.
– Asuinolosuhteet eivät ole kohtuukustannuksin järjestettävissä samanlaisiksi kuin normaaliolosuhteissa, Hankonen sanoo.

Syyttäjä katsoo, että poimijat joutuivat työskentelemään 12–15-tuntisia työpäiviä pääosin maksaakseen matka- ja järjestelykuluista syntynyttä velkaa. Osa jäi työrupeamasta miinuksen puolelle.

Syyttäjän mukaan poimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muutettuihin tiloihin, joissa 18–20 miestä ja naista asui samassa tilassa ilman yksityisyyttä. Viranomaisten mukaan tilat olivat epähygieeniset ja paloturvallisuudessa oli puutteita.

Syyttäjä katsoo, että majoituksesta perittävät kulut olivat kohtuuttomat majoituksen tasoon nähden. Poimijat joutuivat maksamaan myös muut kulunsa poimintavälineistä alkaen.

Yrittäjä: Tienestit riippuivat poimijoista

Kielitaidottomilla ja osin lukutaidottomillakin poimijoilla ei syyttäjän mukaan ollut käytännössä muuta mahdollisuutta kuin majoittua marjayrittäjän tarjoamiin tiloihin ja myydä marjansa yrittäjän määräämällä hinnalla. Yrittäjä maksoi esimerkiksi mustikasta poimijoille 1–1,2 euroa kilolta.

Syyttäjän mukaan eräs poimijoista lähti leiristä oma-aloitteisesti, jolloin häntä uhattiin viranomaisilla ja vaadittiin palaamaan leiriin. Hankosen puolustus kiistää tämän. Puolustus katsoi oikeudessa, että muut poimijat olivat lähteneestä huolissaan, koska poimijoiden viisumit mahdollistivat vain poimintatyön.

Hankonen sanoo STT:lle, että tienestit riippuivat poimijoiden omasta toiminnasta.
– Jos jokainen ihminen, joka ilmoittautuu marjanpoimijaksi ja lähtee aamulla leiristä ja tekee mitä itse haluaa, ja siitä huolimatta hänelle maksettaisiin siitä, se on täysin absurdi ajatus, Hankonen sanoo.

Poimijat vaativat Hankoselta ja hänen yrityksiltään maksamatta jääneistä ansioista ja kärsimyksistä kukin yhteensä noin 8 000 euron korvauksia korkoineen.

Poimijat lennätetään Suomeen kuultavaksi

Syyttäjän mukaan Hankonen saavutti toiminnallaan vähintään lähes 62 000 euron rikoshyödyn. Hankonen sanoo STT:lle, että näkemys on älytön. Hän sanoo toimineensa marja-alalla kymmenkunta vuotta ja muistuttaa, että suurin osa viime kesän poimijoistakaan ei ole jutussa asianomistajana.

Syyttäjä vaatii Hankoselle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeustuomiota ja liiketoimintakieltoa.

Hankonen on nyt väliaikaisessa liiketoimintakiellossa ja matkustuskiellossa.

Oikeudenkäynti kestää joulukuun puoliväliin asti. Useimmat asianomistajina ja todistajina kuultavista thaimaalaisista lennätetään Suomeen kuultavaksi. Vaihtoehtona olisi ollut etäyhteyksillä kuuleminen. Hankonen vaati thaimaalaisten kuulemista Suomessa.
– Kun ihminen on fyysisesti läsnä, totuuden puhuminen on paljon todennäköisempää, hän perustelee STT:lle.

Jos Hankonen katsotaan syylliseksi, hän voi joutua itse maksamaan ainakin osan kuulemisista aiheutuneista kuluista. Muuten ne jäävät valtion maksettaviksi.

(STT)

 

 

 

Passit kerättiin muovipussiin

– Joutsenon vastaanottokeskus teki poliisille rikosilmoituksen marjanpoimijan tapauksesta syyskuussa 2016. Naisen työoloissa katsottiin olevan monia ihmiskauppaan viittaavia piirteitä.
– Poliisi teki syyskuun lopulla kotietsinnän marjayrittäjä Matti Hankosen tiloihin Hankasalmella. Kiinteistössä tavattiin 183 thaimaalaista marjanpoimijaa, joista 42 kertoi työhön liittyvän epäkohtia, joita he pitivät rikoksena tai halusivat poliisin selvittävän.
– Asia eteni syyteharkintaan 26 poimijan osalta.
– Esitutkinnan mukaan poimijat maksoivat matkasta Suomeen lähes 1 700 euroa. Lisäksi he maksoivat muun muassa majoituksesta, autojen vuokrista ja poimintavälineistä.
– Poimijoiden passit oli kerätty marjayrityksen haltuun ja niitä säilytettiin Hankosen asunnossa muovipussissa. Hankosen mukaan passien kerääminen on vanha tapa, jota toivoivat alun perin poimijat itse, jotta passit eivät katoaisi tai menisi huonoon kuntoon. Kymmenen poimijaa kuitenkin kertoi, ettei ollut saanut passia pyynnöstä itselleen.

(STT)

Lähde: Poliisin esitutkintapöytäkirjaSeuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


Työsuojeluvaltuutettu.fi - Apua vastuulliseen ja tärkeään tehtävääsi