Käyttäjätunnus

Salasana


Maistiaisia
Keskustelu
3T Kulttuurikysely
Turvallisuusvideot

Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy

Opetusmultimediat
Lainsäädäntö
Tilaa lisenssi

» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Keskustelu / Kysy-Vastaa-Kommentoi

Asenne pielessä?

Ryhmät >> Kysy-Vastaa-Kommentoi >> Asenne pielessä?

Aloitusviesti

TAMMIKUU 21, 2010.

KLO 16:00
Asenne pielessä?
Välillä ärsyttää, kun kaikki riskinotto ja väärät työtavat pannaan huonon asenteen piikkiin. Ikäänkuin nostetaan samalla kädet pystyyn. Jos joku ehdottaa koulutusta, sanotaan että "asennetta tässä pitää muuttaa, tietoa on tarpeeksi". Kuitenkin tiedetään, että tieto ja ymmärrys muuttavat toimintaa. Siis jos on samalla myös edellytyksiä toimia oikein (työkalut, työprosessi, työympäristö, toiminnan mittarit ja palkitseminen). Asenne ei ainakaan muutu käskemällä.


Vastaukset
PASOKA
TAMMIKUU 22, 2010.

KLO 13:08
Asenne

Asenteen parantamiseksi on kaikille selvitettävä, MIKSI ! Asioista pitää kertoa esim. henkilökohtaisista suojavälineistä. Ensin pitää miettiä voidaanko prosessia tehdä teknisesti kuntoon ettei tarvitse käyttää henkilökohtaisia suojavälineitä Jos kaikki on tehty pitää kertoa MIKSI suojaväliuneitä on käytettävä. Kaikkien pitää ymmärtää , että kaiken takana on yksilön turvallisuuden parantaminen. Riskit kartoitetaan yhdessä henkilöstön kanssa. Yhteisen "sävelen" löytämisen jälkeen kaikki sitoituu noudattamaan yhdessä tehtyjä päätöksiä. Asennetta varmasti löytyy em. asioiden jälkeen.

 

 

ARISALM
TAMMIKUU 22, 2010.

KLO 18:04
Asenne
Välillä ärsyttää, kun kaikki riskinotto ja väärät työtavat pannaan huonon asenteen piikkiin. Ikäänkuin nostetaan samalla kädet pystyyn. Jos joku ehdottaa koulutusta, sanotaan että ´asennetta tässä pitää muuttaa, tietoa on tarpeeksi´. Kuitenkin tiedetään, että tieto ja ymmärrys muuttavat toimintaa. Siis jos on samalla myös edellytyksiä toimia oikein (työkalut, työprosessi, työympäristö, toiminnan mittarit ja palkitseminen). Asenne ei ainakaan muutu käskemällä.


Itse olen törmännyt juuri asenteen puutteeseen. Vai miten pitäisi ymmärtää henkilöitä jotka ovat istuneet jo useassa työturvallisuuskoulutuksessa, mutta tekeminen ei muutu miksikään. Tieto ja ymmärrys kun ei tartu jos koulutuksen ainoa tarkoitus on saada kortti tai todistus millä saat jatkaa tekemistä entiseen tahtiin. Asenne ei muutu käskemällä, mutta ei se muutu koulutukseenkaan käskemällä. Myös 30 vuotta työelämässä työskenneeltä ammattimieheltä kuulee liian usein "täällä on 30 vuotta tehty näin". Laki ja asetukset muuttuvat, mutta asenne on entinen.

 

JANNE
TAMMIKUU 25, 2010.

KLO 10:08
Viestiä muokattu
TAMMIKUU 25, 2010. KLO 11:05
Asenne kohdilleen kouluttamalla ja sitoutumisella

Kyllä asennemuutos turvallisempaan työskentelyyn usein lähtee juuri koulutuksen kautta. Kun ihmiselle kerrotaan, miksi asia pitää tehdä jotenkin toisin, sen sijaan että vain sanotaan että pitää tehdä toisin, tulee asia ehkä paremmin tehtyä oikein. Tietysti jos asenne turvallisuuskoulutukseenkin on, että se on vain pakollinen paha, jolla saadaan esim. työlupa, ei sen sisältöäkään tule sisäistettyä.

Mutta kyllä muutakin tarvitaan. Johdon sitoutumista turvallisuusasioihin pidetään yhtenä tärkeimmistä asioista, että asenne saadaan kuntoon. Jos johdon asenne työturvallisuuteen on, että se on vain lakisääteinen pakko, ei se työntekijöitäkään kiinnosta.  Oikea asenne pitäisi saada tarttumaan sieltä ylhäältä alaspäin. Lisäksi jatkuvalla työolojen, -välineiden ja -tapojen kehittämisellä ja kouluttamisella osoitetaan, että työturvallisuutta halutaan yrityksessä oikeasti kehittää. Mm. säännöllinen tai jopa jatkuva oman työn vaaranarvionti ja läheltä-piti -tilanteiden ilmoittelu sekä ihan hyvän järjestyksen ja siisteyden ylläpito on hyviä keinoja pitää turvallisuusasiat jatkuvasti mielessä. Työntekijöiden kiinnostus ja asenne turvallisuusasioita kohtaan voi lähteä parantumaan pienistä asioista.

UUNITUORE SUOJELUJOHTAJA
SYYSKUU 03, 2010.

KLO 14:37
Keppi ja Porkkana

Kun asennemuokkausta tehdään, niin vanha konstihan on keppi ja porkkana. Se että mennään esim. vuosi ilman lääkärihoitoa vaatineita tapaturmia voisi olla pienen juhlimisen arvoinen asia. Pientä purtavaa ja puhetta työturvallisuudesta rakentavassa hengessä. Se on jo nähty että syyllistäminen ei toimi.   Henkilöstö voisi vuosittain valita keskuudestaan työntekijän joka on selkeästi pyrkinyt edistämään tai vähintäänkin ylläpitämään itsensä sekä muiden työturvallisuutta. Ainakin asennemuokkauksen alkumetreillä keppi ja porkkana ovat mielestäni melkein välttämättömiä välineitä.

Sitten kun työturvallisuus on sisäistetty niin turvalliset toimintamallit alkavat itsestään periytyä ja siirtyä myös uusille työntekijöille.Kommentoi

Nimimerkki

Otsikko

Viesti

Liite  


Kirjoita ylläoleva koodi tähän kenttään


Takaisin


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.