Käyttäjätunnus

Salasana


Maistiaisia
Keskustelu
3T Kulttuurikysely
Turvallisuusvideot

Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy

Opetusmultimediat
Lainsäädäntö
Tilaa lisenssi

» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Hyvässä perehdytyksessä mukana inhimillinen tekijä

22.08.2019 - FT Marita Hyttinen, Senior OHS Specialist, EcoOnline Oy
Perehdytys on yksi tärkeimmistä turvallisuusjohtamisen lakimääräisistä velvoitteista. Jos se epäonnistuu, tuloksena on tapaturmia, onnettomuuksia ja epäviihtyvyyttä – työnantajalle myös juridisia seurauksia.


Tilastojen mukaan nuorille ja kokemattomille sattuu eniten työtapaturmia. Vakavimmat sattuvat konkareille. Aika ajoin perehdytys pitää siis uusia.


Virallisesti vastuun perehdytyksestä kantaa esimies. Kollegaperehdyttäjän etu on, että hän tietää, mitä työ oikeasti on ja sen, missä herkimmin luistetaan ja osaa ottaa nämä huomioon opastuksessa.


Kun uutta henkilöä perehdytetään tehtäväänsä tai vanhalle työntekijälle kerrataan asioita ja opetetaan uutta, on tärkeää ottaa näkökulmaksi, millainen ihminen toimijana on. Hänen heikkoutensa ja vahvuutensa on hyvä tunnistaa. Suuressa osassa tapaturmia on mukana inhimillinen tekijä.


On tehtävä selväksi, miten työ toteutetaan turvallisesti, mutta aina myös se, mitä ei saa tehdä ja miksi. On hyvä paitsi kertoa vaaroista, myös inhimillisistä tekijöistä, jotka voisivat olla tai ovat olleet tapaturmien taustalla. Näitä ovat esim.


• kiire ja hosuminen, esimerkiksi multitaskaus
• liikkuminen keskittymättä tai liian lujalla vauhdilla
• suunnittelematta työhön ryhtyminen
• tarkkavaisuusrepsahdukset, esim. väsyneenä ja tutussa tehtävässä
• automaattiset refleksit yllättävissä tilanteissa
• työvälinelipsahdukset helpoilta tuntuvissa tilanteissa
• huonojen esimerkkien seuraaminen
• vaaroista ilmoittamatta jättäminen
• riskinoton ohi käveleminen ja
• ohjeiden laiminlyönti tai oikominen eri syistä.


Korosta henkilön omaa vastuuta omasta ja muiden työturvallisuuden hoidosta! Muistuta, että tämä kysyy apua, jos on epävarma. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Esimies, työsuojeluvastuiset ja työtoverit auttavat. Työtä ei saa jatkaa ennen kuin sen voi tehdä turvallisesti.


Perehdyttäjän on hyvä jututtaa ja kuunnella perehtyjää ja varmistaa, että tämä on ymmärtänyt ja hyväksynyt ne asiat, jotka on käyty läpi. Lopputuloksena perehtyjä kokee olevansa tervetullut uuteen yhteisöön ja tuntee, että työpaikalla välitetään hänestä ja henkilöstön turvallisuudesta. Jälkikäteen on vielä hyvä kysäistä, miten työt sujuvat, onko jotain hommaa vaikea tehdä turvallisesti ja miksi sekä mitä vaaroja on havainnut. Muista myös kiittää turvallisesta käytöksestä!


Vaikuttava perehdytys on asiantuntevaa ja osallistavaa. Siihen kuuluu selkeä, yhtenevästi käytetty perusmateriaali. Nykyään tukimateriaali on yleensä digimuodossa itsenäisesti opiskeltavissa e-kurssina – ellei ole, se kannattaa luoda digimuotoon. Hyvässä perehdytyksessä on lopputesti, ja siitä saa todistuksen. eOppien ammattimaiseen pedagogiseen konseptiin kuuluu paitsi lakipykälienmukaisuus ja faktat myös käytännönläheiset, motivoivat harjoitteet. Työnantajalla on hyvä olla digimuotoinen pätevyysrekisteri, josta voi todentaa, kuka, milloin ja mihin on perehdytetty, millä arvosanoilla kurssi on suoritettu ja koska ”perehdytys” on uusittava.


EcoOnlinen Safety Manager -turvallisuusjohtamisen verkkopalvelu tukee monin tavoin onnistunutta perehdytystä. Koulutus- ja pätevyysrekisteri -moduulin avulla voidaan hallinnoida ja ylläpitää sisältöjä, vastuita, perehdytystapahtumia sekä taltioida suoritukset. Osana perehdytystä tulisi olla myös tutustuminen oman yksikön ja työtehtävän sattuneisiin tapaturmiin ja vaaratilanteisiin. Sekin on helppo toteuttaa, kun käytössä on sähköinen työturvallisuuden hallintajärjestelmä.


Ota meihin yhteyttä, esittelemme mahdollisuuksia tarkemmin: myynti@ecoonline.com tai puh. 046 7121133. Lisätietoja on myös nettisivuillamme: ecoonline.fi

Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.