Käyttäjätunnus

Salasana


Maistiaisia
Keskustelu
3T Kulttuurikysely
Turvallisuusvideot

Tilaus- ja käyttöehdot
Tilaa lisenssi
Rekisteröidy

Opetusmultimediat
Lainsäädäntö
Tilaa lisenssi

» TS-VALTUUTETTULISENSSI
Lisää työkaluja työsi tueksi!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!

Faktaa ja ajatuksia -työturvallisuusblogi

Porkkanoita työurien pidentämiseen

22.01.2010 - Heikki Laitinen
Työntekijöiden puutteen ennakoidaan jo lähivuosina uhkaavan työttömyyttäkin pahemmin. Eläkeläisiä ja muita lusmuja kun lasketaan pian olevan liikaa työläisten elätettäväksi nykyisellä elintasolla.

Parannuksiksi ongelmaan esitetään vanhuuseläkeiän nostamista ja työelämän parantamista työterveyshuollon toimesta. Tuskinpa ennenaikainen lääkärin toteama työkyvyttömyys vanhuuseläkeiän nostamisella vähenee. Eppäillä myös soppii, ratkaiseeko ongelmat niiden tuuppaaminen työterveyshuollolle. Kyllä työolojen kehittäminen on työpaikan johdon, esimiesten, ja työntekijöiden itsensä tehtävä.

Tietoa on, kun sitä vain osataan käyttää. Terve järki ja tunne auttavat myös paljon. Oikeudenmukaisen, alaisia kuuntelevan ja huomioivan esimiehen työntekijät sairastavat vähemmän ja jaksavat paremmin töissä. Liika työ on liikaa, aivot ja muu elimistö tarvitsevat riittävän levon. Turvallisen ja terveellisen fyysisen työympäristön pitäisi olla jo lain ja standardien mukaan itsestäänselvyys.

Kuitenkin suuri joukko hyvässä työiässä olevia ihmisiä sairastuu työkyvyttömäksi asti. Monella on diagnoosina masennus, joka ainakin osin johtuu niin sanotusta työuupumuksesta.

Mitäpä jos tarjottaisiin porkkanaa kehnojen työolojen vuoksi uupumismasennuksen uhan alaisille työntekijöille? Jos lähdet itse ja perustat oman yrityksen, saat starttirahan kaksinkertaisena ja tupla-ajaksi. Moni lähtisi, rakentaisi menestyvän liiketoiminnan ja palkkaisi vielä muitakin. Samalla tuottavuus nousisi kohisten, uupunut työntekijä kun tuottaa paljon vähemmän kuin innostunut yrittäjä.

Näinä talouden ankeina aikoina moni työnantaja irtisanoo kokeneinta työväkeään. Reilusti viidenkympin etapin ohittaneiden ei ole helppo saada uutta työtä. Toinen porkkana voitaisiinkin tarjota heitä palkkaaville työnantajille. Sopiva keino voisi olla vapautus kaikista sosiaaliturva- ja eläkemaksuista. Eiköhän sekin tulisi halvemmaksi kuin työttömyyskorvaus tai työkyvyttömyyseläke.Oikeaa asiaa!! 02.03.2010, 10:15

Kirjoitus ja kommentit ovat täyttä rautaa!! Työuupumus on saatava
kuriin ja ihmisillä tulee olla hyvät työskentelyolot!

Raapaisin työuupumusasiaa blogissani: http://ajatuksiaergonomiasta.wordpress.com/
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan!

Lauri Kutinlahti
Kuka on lusmu? 05.02.2010, 23:02

Edellinen eläkeuudistus, joka astui voimaan 2005 oli suuri puhallus valtiovallalta. v. 51 ja jälkeen syntyneiltä työeläke määräytyy(pieniä poikkeuksia lukuunottamatta) koko työhistorian mukaan ja alkaa 18 ikävuoden kertymästä ja jatkuu halutessa 68 ikävuoteen asti. Tämä vanhan laskentamallin eli viimeisen 10 työvuoden ansioiden perusteella lasketun eläkkeen sijaan. Kukaan ei julkisesti kertonut, että tämä astuu voimaan vasta vuonna 2005 ja sen jälkeen 18-vuotta täyttäneiden kohdalla. Haloo tässä puhallus! Valtiovalta varasti käytännössä jokaiselta 1952 - 2005 välillä syntyneeltä 5 vuoden aikana maksetut työeläkemaksut kaikilta niiltä, jotka olivat olleet työsuhteessa 18 - 23 ikävuoden välillä. Tämä iso ikäluokkahan oli sitä työteliästä porukkaa.
Nyt halutaan näköjään viedä median vallalla viimeisetkin mahdollisuudet kunniakkaasta elämisestä seniorina.
Taitaa olla uusi "sotavereraani"-vertaus paikallaan. Eihän Sotaveteraaneista eikä Suomen isänmaastakaan ole valtiovalta ollut huolissaan 2000-luvun vaihduttua. Taisi se Millenium-tuho alka sittenkin.

Täysi-ikäinen työläinen
Pakottaminen ei aina ole hyvästä 05.02.2010, 13:10

Työurien pidentämisestä on puhuttu kovasti ja isoon ääneen. Muistaakseni asiasta, siis työvoimapulasta, on puhuttu vakavasti jo aikaisemmillakin vuosikymmenillä, vaan onko sitä pulaa vielä koskaan ihan aikuisten oikeasti tullut? Työttömiä on jatkuvasti ollut kortistossa ja on edelleen, eikös työttömien määrän pitäisi olla aika minimaalinen jos kerran työttömyyspula on ollut päällä jo aiemminkin?
Miksi vanhoja ihmisiä pitää pakottaa töihin heidän jo maksamien etuuksiensa pienentämisen uhalla? Miksi mieluummin yritetään työllistää vanhoja, kun samaan aikaan nuorille ei järjestetä töitä? Miksi kaikki suomessa pitää aina yrittää tehdä väkipakolla, miksi ei voida koittaa ns. porkkanoilla ja muilla pehmeillä keinoilla, joihin Heikkikin viittaa blokissaan?
Aivan varmasti löytyy ns. vanhoja ihmisiä jotka haluavat tehdä töitä ”kuolemaan saakka” ja se heille toki suotakoon, mutta sitten on myös niitä jotka mieluimmin jäisivät eläkkeelle kuusikymppisinä ja yrittäisivät vielä hetken nauttia elämästään, vaikkakin työn uuvuttamina.
Toki ymmärrän että halvemmaksi tulee yhteiskunnalle kun ihminen kuolla kupsahtaa suoraan työelämästä ja eläkerahat (ne maksetut ja ansaitut) jäävät muille jaettavaksi. Itse vaan haluaisin vielä hetken elää työelämän jälkeenkin ja yrittää nauttia viimeisistä vuosista ilman pakollista työssäkäyntiä, enkä käymieni keskustelujen perusteella ole yksin ajatusteni kanssa. Siis mieluummin vapaaehtoisuus, porkkanat ja pehmeät keinot käyttöön, kuin ainainen väkipakolla pakottaminen.

pääsenkö eläkkeelle?
eläkeläisiä ja muita lusmuja 05.02.2010, 12:34

Onpa hävyttömästi sanottu: "eläkeläisiä ja muita lusmuja". Olin 13-vuotiaana ensimmäisen kerran tätini ruokalassa kesäapulaisena tiskaamassa ja sen jälkeen kesä- ja joululomilla töissä, kunnes 23-vuotiaana valmistuin ammattiin ja pääsin vakinaisiin töihin. Nyt 61-vuotiaana eläke siintelee enkä todellakaan tunne lusmuilleeni. Aion jäädä eläkkeelle hyvillä mielin enkä huonoa omaatuntoa potien! Näinkö Turvallisuusuutiset opettaa ylläpitämään työhyvinvointia??!!

" Toimituksen huomautus:
Heikki vanhana savolaisena kieroilijana ja osa-aikaeläkeläisenä taitaa ironian ja viäntämisen jalon taidon, jota ei kirjoitetussa sanassa välttämättä heti huomaa. "

Minäkö lusmu ja tulevien sukupolvien eläkkeen syöjä?
Systeemiälykkyyttä 02.02.2010, 14:58

Heikki puhuu täyttä asiaa. Itse toivoisin päättäjiltä systeemiälykkyyden soveltamista ko. kysymyksissä eli suomeksi sanottuna tuota maalaisjärjen käyttöä ja tilanneherkkyyttä reagoida muuttuvaan maailmaan, huomioon ottaen ennen kaikkea inhimillinen näkökulma. Tuottavuus ja kilpailukyky kyllä kehittyvät varmasti myös myönteisesti, jos ihmisille tarjotaan aitoja "sopivasti räätälöityjä" mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen työelämässä.

"Carpe diem" - paitsi työelämässä niin tietysti elämässä yleensäkin.

Matti Kallio
26.01.2010, 13:58

Onhan julkisuudessa ollut villejä visioita jopa nelipäiväisestä työviikosta. Tuollainen järjestely tietty lohkaisisi summan palkansaajan tilipussista, mutta etenkin nuorten perheellisten luulisi tarttuvan tällaiseen. Perheen yhteinen aika kun vielä joillakin menee rahan edelle. Löytyypä meidän nuorten aikuisten joukosta niitäkin, jotka haaveilevat työpaikasta, jossa olisi mahdollista pitää kuukauden-parin palkattoman vapaan jakso vuosittain. Eli tehtäisiinkin kymmenen- tai yhdeksänkuukautista työvuotta (ehkä jopa kahdeksan?). Mutta tällaiset "puolivapaat" työntekijät eivät taida olla työnantajille, sen paremmin kuin yhteiskunnallekaan, eduksi?

Nuori aikuinen
Viisikymppisten kierrätystä 25.01.2010, 16:10

Blogin alku on mielestäni täyttä asiaa. Työpaikathan sen pitkälti itse ratkaisevat viihdytäänkö työyhteisössä vai ei . Tuo starttiraha kuulostaa hyvältä idealta. Näin tietämättömälle ei kyllä aukene mistä kuukausisummasta lienee kyse (raha ja aika)? Jälkimmäinen idea on jo monimutkaisempi toteuttaa. Heti tulee mieleen työvoimavuokrausyritykset tai sitten tarkoituksellinen viisikymppisten kierrätys (?). Ainakin byrokraatit työllistyisivät. Hyviä porkkanoitahan työurien pidentäminen edellyttää, eikä mitään ideoita pidä tutkimatta hutkia ja hylätä.

Viisikymppinen


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta.